VÅRA AKTIVITETER

 

SAMFUNDET Sverige-finland

 

Fasta punkter på Samfundets program är årsmötet under våren ofta med inbjuden talare. resa till Finland i slutet av sommaren, litteraturafton i november och det högtidliga firandet av Finlands självständighetsdag den 6 december. Därutöver ordnar samfundet föredrag och studiebesök och ibland även en kortare resa på våren.

Nedan hittar du information om aktuella aktiviteter samt några av våra tidigare evenemang. Vill du veta mer om en tidigare aktivitet är du välkommen att kontakta styrelsen. 

2020

 Samfundet har på grund av coronapandemin endast genomfört sitt årsmöte under 2020.

 Årsmötet genomfördes den 9 september 2020 som telefonkonferens och med möjlighet för medlemmarna att delta och rösta via e-mail. Årsmöteshandlingar skickades ut till alla medlemmar via e-mail. Årsmötet valde en delvis ny styrelse och en ny ordförande, Hans Karlander. Styrelsen beviljades ansvarsfrithet och medlemsavgiften lämnades oförändrad. Samfundet tidigare sekreterare Peter Sjögren utsågs till hedersledamot

Sammankomster

Författarkväll med Ellen Strömberg och Nina Wähä

Efter årsmötet 2020 blir det författarkväll i Finlandsinstitutets regi kl. 18.30 till vilket alla 
Samfundsmedlemmar är inbjudna. Samfundet betalar entréavgiften på 100 kronor för 
sina medlemmar. Den som vill delta i författarträffen ska anmäla sig till 
ingrid.iremark@gmail.com eller på telefon/sms 070 590 94 88 senast den 19 mars. 


Ellen Strömberg är en av Svenskfinlands mest lovande författare. Hennes debutroman Jaga 
Vatten (2018) prisades av kritiker. Nu är Strömberg aktuell med romanen Klåda (2019). Den
utspelar sig under fyrtio nätter, där huvudpersonen Rebecka ligger sömnlös – och det kliar. 
Någonting traumatiskt har hänt och romanen öppnar sakta upp historien. Ellen Strömberg
belönades med Finlands Svenska Författareförenings debutantstipendium för romanen Jaga 
vatten. Strömberg samtalar med författaren Nina Wähä, som bland annat skrivit den 
kritikerrosade romanen Testamente. 

Ett urval av sammankomster 2019

Välbesökt årsmöte den 8 april 

Årets årsmöte i Topeliussalen på Finlandsinstitutet var välbesökt med ett 50-tal deltagare. Efter årsmötesförhandlingarna fick deltagarna lyssna till en initierad diskussion inför det finska riksdagsvalet den 14 april mellan Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, Finlandsinstitutets chef Anders Eriksson och Hufvudstadsbladets Stockholmskorrespondent Jan-Erik Andelin. Det blev en intressant analys av valets förutsättningar och – visade det sig – träffsäkra prognoser av valutgången.

 

Invisible Heroes

Samfundet uppmärksammade vårens TV-serie i finska Yle Invisible Heroes om  den svenske diplomaten Harald Edelstams och Tapani Brotherus, från Finlands utrikesministerium, insatser för att rädda människoliv under militärkuppen i Chile 1973. Tillsammans med Svensk-Chilenska Kulturinstitutet ordnade Samfundet ett möte tisdagen den 7 maj kl 18 i Svenska institutets lokaler på Slottsbacken 10. Tapani Brotherus, Ulf Hjertonsson och Arja Saijonmaa medverkade med sina berättelser om händelserna under militärkuppen.

 

Högtidssammankomst med tal av riksbankschefen Stefan Ingves på Finlands självständighetsdag den 6 december 

Finlands självständighetsdag högtidlighålls i Oscars församlings församlingssal, Fredrikshovsgatan 8 (bakom Oscarskyrkan vid Narvavägen), fredagen den 6 december kl. 18.00 i närvaro av Finlands ambassadör Liisa Talonpoika.

 

Kommande resor

Att resa med Samfundet

Samfundet brukar arrangera flera resor om året till sina medlemmar. De aktuella resorna presenteras på hemsidan och du är välkommen att kontakt oss vid intresse. 

Reseberättelser

Här kan du läsa reseberättelser från Samfundets tidigare resor. Vi är väldigt stolta över berättelserna och de är fina minnen från våra fantastiska resor. Resor från 2010 och 2018 finns samlade i dokumentet Researkiv. 

2019 – RESA TILL VIBORG OCH KARELSKA NÄSET 2019

Viborg reser sig ur askan    Samfundets sommarresa till Viborg blev snabbt fulltecknad.Vi var 40 deltagare som med stora förväntningar gick ombord på Vikinglinjens m/s Gabriella onsdagen den 4 september. Framför oss låg några spännande dagar i Viborg och på Karelska...

Om samfundet

 • Stadgar
 • Styrelse
 • Kontakt

Aktiviteter

 • Sammankomster
 • Kommande Resor
 • Reseberättelser
 • Verksamhet
  Stipendier
 • Främjarpriset
 • Kontakt

Bli medlem